­

Meldpunt commerciële verhuurders

Huur je van een belegger of particuliere huisbaas? Of zoek je naar een woning van zo'n verhuurder? Op dit meldpunt kun je je ervaringen melden.

Dankzij meldingen van huurders en woningzoekenden krijgt de Woonbond meer inzicht in de problemen die in de commerciële sector spelen. Daar spreken we politiek en verhuurderskoepels op aan. Ook vragen we er aandacht voor via de pers.

Meldpunt commerciële verhuurders...

Gebruik minder gas

Zet je verwarming op maximaal 19 graden. En douch maximaal 5 minuten. Dat zijn de twee belangrijkste tips om op korte termijn energie te besparen. Afgelopen zaterdag is de overheid de energiebespaarcampagne ‘Zet ook de knop om(externe link)’ gestart. De Woonbond steunt deze campagne. De belangrijkste energiebespaartip: Zet de thermostaat op 19 graden.

Nederland wil af van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het belangrijk om zo snel mogelijk minder afhankelijk te zijn van gas uit het Rusland. Minder gas verbruiken was al belangrijk vanwege het klimaat, de veiligheid van Groningers en de hoge energieprijzen. Met de Russische invasie in Oekraïne is daar nog een reden bijgekomen.

Vijf bespaartips Iedereen kan meehelpen minder gas te gebruiken. In de campagne staan vijf tips centraal waarmee je meteen veel energie kan besparen. En ze zijn voor veel mensen makkelijk lang vol te houden. Een huishouden kan met deze tips het verbruik van gas met ongeveer een derde (36%) verminderen.

Dit zijn de 5 tips op een rijtje :

  • Zet je verwarming op maximaal 19 graden
  • Douch maximaal 5 minuten
  • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
  • Ga je slapen? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt
  • Niet thuis? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt

Huizen isoleren

Met de tips kan je meteen minder gas gebruiken. Maar de meeste besparing bereik je met goede isolatie. 

(bron: Woonbond 6 april 2022)

CHECK HUURVERHOGING

In 2022 gelden er weer veel nieuwe regels voor de jaarlijkse huurverhoging. Met de online check van de Woonbond kun je controleren of je huurverhoging wel aan alle regels voldoet, of dat je die huurverhoging met een bezwaar kunt tegenhouden.

De Woonbond heeft een online check, maar ook een compleet webdossier jaarlijkse huurverhoging 2022. Daarin staan de belangrijkste regels en redenen voor bezwaar beschreven.

Sociale huur

Voor sociale huurders geldt een maximum van 2,3%, tenzij ze in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging, of een huurverhoging voor relatief lage huren (een kale huurprijs onder de €300,-). Dit geldt niet voor kamerhuurders, voor hen geldt altijd een maximum van 2,3%.

De inkomensafhankelijke huurverhoging is maximaal €50,- of maximaal €100,- afhankelijk van het inkomen. Voor het eerst gelden er verschillende inkomensgrenzen voor eenpersoons en meerpersoonshuishoudens.

Vrije sector

Voor huurders in de vrije sector geldt een maximum van 3,3%, tenzij er een lagere maximum in het huurcontract staat. Dan geldt dat lagere maximum.

Huurverhogingscheck

Via checkhuurverhoging.nl kun je de check doen om te controleren of jouw huurverhoging wel aan de regels voldoet of dat je succesvol bezwaar kunt maken. De check levert dan een model bezwaarbrief die past bij jouw situatie.

(bron:Woonbond 31 maart 2022)

Check servicekosten

Iedere huurder betaalt servicekosten. Dit zijn alle kosten die de verhuurder op grond van de huurovereenkomst aan huurders in rekening brengt.

Bij servicekosten gaat het om leveringen en diensten in een complex. Voorbeelden van levering en diensten zijn de collectieve verlichting in de gemeenschappelijke ruimte, de schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimte of kosten voor verwarming via een collectieve ketel.

Als er in het complex een bewonerscommissie aanwezig is, heeft deze inzage in de afrekening van de servicekosten voordat deze naar de huurders gaat. De afrekening servicekosten bevat een overzicht waaruit blijkt of de werkelijke kosten hoger of lager zijn dat wat door de huurder maandelijks als voorschot is betaald.

Alleen werkelijk gemaakte kosten mogen in rekening worden gebracht

De Woonbond legt op haar website uit hoe je de servicekosten kunt checken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te controleren of de afrekening klopt en of alleen werkelijk gemaakte kosten in rekening worden gebracht. Doe dat samen met de buren of vraag je bewonerscommissie om hulp.

(bron:Woonbond maart 2022)

­