Skip to main content

Huurverhoging

Maximale huurverhoging 2024 bekend

Huurders van een sociale huurwoning kunnen in 2024 een huurverhoging krijgen van maximaal 5,8%.
Ook liet het ministerie weten bij welk jaarinkomen er in 2024 een ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’ mogelijk is van 50 of 100 euro.
 
Met welk inkomen heb je nog toegang tot een sociale huurwoning? En hoe hoog mag de huurverhoging zijn? De Woonbond zet de belangrijkste regels voor u op een rij.

Huurverhoging vrije sector

Welke huurverhoging kun je krijgen als je in de vrije sector huurt? Dat hangt af van de inhoud van je huurcontract en van nieuwe wetgeving.
Wanneer huur je in de ‘vrije sector’ (met een geliberaliseerde huurprijs) en wanneer juist niet? Dat controleer je met deze check.

 
De Tweede Kamer heeft dinsdag een wet aangenomen waarmee de huurverhoging in de vrije sector beperkt blijft.
Daarmee heeft de Kamer ervoor gekozen dat er vijf jaar lang een wettelijke rem blijft op de jaarlijkse huurstijging in de vrije sector.
De huidige wettelijke bescherming loopt op 1 mei af. Zonder verlenging mochten verhuurders de huur weer jaarlijks verhogen met wat ze zelf in het contract opschreven. 

Maximum aan jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector blijft gelden tot 1 mei 2029

Regels voor huurverhoging uitgelegd

Het voorstel van jouw verhuurder voor een huurverhoging is nu eenvoudig te controleren dankzij de uitlegvideo’s en de online check van de Woonbond.
Om je te helpen het voorstel voor een huurverhoging te controleren maakte de Woonbond vier uitlegvideo’s, voor verschillende situaties.
De regels voor de jaarlijkse huurverhoging zijn voor huurders in de vrije sector anders dan voor huurders van een sociale huurwoning. Als je sociaal huurt kan je inkomen van invloed zijn op de huurverhoging en in sommige gevallen kun je recht hebben op huurverlaging.

HUURPRIJSCHECK 2024

Huurprijscheck zelfstandige woonruimte

Vul hier de huurprijscheck in.

Met deze check controleer je of het voorstel voor de (inkomensafhankelijke) huurverhoging per 1 juli 2024 voldoet aan de wettelijke eisen. De check geldt voor zelfstandige woonruimte met een gereguleerde (niet-geliberaliseerde) huurprijs.

Blijkt uit de check dat je met succes bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging? Dan krijg je een tekstvoorstel voor een bezwaarbrief aan je verhuurder.