Skip to main content

Huurtoeslag 2024

Toeslagen en tegemoetkomingen

In Nederland zijn er allerlei landelijke en gemeentelijke toeslagen en tegemoetkomingen, bijvoorbeeld om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. Denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag. Laat geen geld liggen! Ga regelmatig na waar je recht op hebt, en geef wijzigingen in je situatie altijd snel door.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid aan de huurkosten, voor huurders van zelfstandige woningen. Je hebt een zelfstandige woning als je een eigen voordeur hebt. Woon je in een kamer van een huis, dan kom je meestal niet in aanmerking.
Of je huurtoeslag krijgt en hoeveel, is afhankelijk van je huur, inkomen, je vermogen en dat van je eventuele toeslagpartner of medebewoners. Heb je een laag inkomen? Dan ontvang je meer huurtoeslag dan iemand met een hoger inkomen. Bij een te hoog inkomen krijg je geen huurtoeslag.

Zorgtoeslag

toeslagenMisschien heeft u ook recht op zorgtoeslag.
Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag: een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet u in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag u niet te veel verdienen. En bekijk hieronder nog even de belangrijkste voorwaarden.

  • Uw inkomen is niet te hoog
  • Uw vermogen mag niet te hoog zijn
  • U bent 18 jaar of ouder