Skip to main content

Waarom een bewonerscommissie?

bewonerscommissieIs er in het complex waarin u woont een bewonerscommissie actief? Zo ja, sluit u dan aan bij deze bewonerscommissie. Nee….., jammer, want wie behartigt dan de belangen van u en uw medebewoners bij verhuurder Heimstaden? U mist met z’n allen daardoor de mogelijkheid gebruik te maken van de rechten die een bewonerscommissie heeft volgens de overlegwet. Weten wat daar in staat, klik dan hier.

Een Bewonerscommissie zet zich - bij overleg met de verhuurder - actief in voor uw belangen: veilig, gezond, comfortabel, duurzaam en aangenaam wonen voor een redelijke prijs. Het gaat hierbij o.a. om zaken als schoonmaak, huurprijs, achterstallig onderhoud en renovatie. Ook in een complex met huur- en koopwoningen is voor de huurders een bewonerscommissie belangrijk.

Is een bewonerscommissie echt nodig?

 • Samen sta je sterker.
  Heel vaak is het zo dat één bewoner moeite heeft om dingen te veranderen. Als meer bewoners samen optrekken dan wil een verhuurder of de gemeente eerder luisteren.
 • Er gebeurt veel op dit moment
  Het is te lezen in de krant, ‘we gaan van het gas af’. Dit treft bewoners. Weg gasverwarming en elektrisch koken. Hoe dan?
  Alle woningen moeten geïsoleerd worden zodat er minder energie nodig is voor verwarmen. Dat betekent een verbouwing, ook van uw huis. Hoe zorgt u dat uw wensen worden opgenomen in het plan?
  In steeds meer complexen wonen huurders en eigenaar-bewoners. Daar zwaait de VvE de scepter over de gemeenschappelijke ruimten in het gebouw. Huurders zijn geen lid van de VvE, hoe kunnen huurders hun ideeën en wensen inbrengen?
 • De bewonerscommissie heeft wettelijke rechten
  Een officiële bewonerscommissie heeft wettelijk enkele rechten. Daardoor ben je niet meer een willekeurige groep bewoners maar een erkende instantie volgens de wet. Dat maakt je positie ten opzichte van de verhuurder sterker. Al die rechten staan omschreven in de Wet op het Overleg Huurders en Verhuurder (WOHV)
 • U leert de bewoners in de buurt goed kennen
  De bewonerscommissie gaat de bewoners van uw complex of straat vertegenwoordigen. Daarom is het belangrijk om te weten wat zij vinden van wat er in uw buurt gebeurt. U zult de bewoners dus leren kennen. Dat heeft zeker voordelen. U krijgt (nog) meer sociale contacten in de buurt. Dat zal het wonen zeker aangenamer maken.

vrouwen in liftEen bewonerscommissie is niet geheel vrijblijvend 

De bewonerscommissie gaat in overleg met Heimstaden over diverse zaken in uw complex. De stem van de bewonerscommissie moet de stem van de bewoners zijn.
De bewonerscommissie informeert de bewoners van het complex over de gesprekken met Heimstaden en zorgt ervoor dat de wensen van de bewoners in het overleg naar voren komen.