Skip to main content

Een bewonerscommissie oprichten in 4 stappen

Stap 1

plan BCInformeer eerst uw medebewoners hierover, vertel hen dat u graag een bewonerscommissie wilt oprichten. Praat er met elkaar over. Wellicht is het ook mogelijk een en ander op papier te zetten en bij alle bewoners in de brievenbus te doen. Wijs hen daarbij op de overlegwet. Kijk ook op de website: “ Hoe praat ik mee over beslissingen van de verhuurder van mijn woning” Vraag al uw medehuurders of zij akkoord gaan met de oprichting van een bewonerscommissie. Als de meerderheid daarmee instemt kunt u verder.

Stap 2

Een bewonerscommissie moet representatief zijn, dat wil zeggen dat zij namens de huurders van het complex spreekt. Dat kunt u aantonen door een vergadering te beleggen en de bewoners te laten stemmen over de afvaardiging in de bewonerscommissie. Het is van belang dat een bewonerscommissie voldoende draagvlak heeft. Een bewonerscommissie heeft bij oprichting de instemming nodig van een ruime meerderheid van de huurders in het betreffende complex: 70% of meer.

Stap 3

Kijk of er minimaal 3 bewoners zijn, die het bestuur willen vormen. Binnen de bewonerscommissie is een duidelijke taakverdeling vastgelegd. De commissie wijst één persoon aan als voorzitter, om contactpersoon voor HOHN en Heimstaden te zijn. De voorzitter zit de vergaderingen van de bewonerscommissie en de jaarlijkse bewonersvergadering voor. De secretaris notuleert tijdens de vergaderingen en zorgt voor terugkoppeling naar de bewoners. De penningmeester is verantwoordelijk voor de financiële administratie.

Stap 4

teamwork BCAanmelden bij Heimstaden voor erkenning van de bewonerscommissie. Aanmelden bij de landelijke Huurdersorganisatie Heimstaden Nederland (HOHN). Een erkende bewonerscommissie krijgt van Heimstaden een financiële vergoeding om haar werk goed te kunnen doen. Van de bewonerscommissie wordt verwacht dat ze de bewoners op de hoogte houden van hun werkzaamheden en hen betrekt bij de standpuntbepaling. De bewonerscommissie moet eenmaal per jaar een algemene bewonersbijeenkomst beleggen en alle huurders de gelegenheid bieden om zich eenmaal per twee jaar kandidaat te stellen voor deelname aan de commissie.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd per e-mail contact opnemen met HOHN: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.